Kjelleren i Majorstuhuset

Her i Majorstuhusets kjellerlokale har det vært mangfoldig fysisk utfoldelse i snart 100 år! Her følger litt om lokalets historie:

Det var i 1928 at Majorstuhuset ble oppført. Arkitektene var Bredo Berntsen og Kristofer Lange. Undergrunnsbanen (tunellen til Nationaltheatret) ble bygget samme år.

Allerede rundt 1930 skal Per Aabel ha drevet ballettskole her, i kjellerlokalet, med blant andre Sonja Henie som elev.

Noen år senere, i 1934, ble Sanstøl-instituttet etablert her. Det var Pete Sanstøl som sto bak, en godt kjent norsk bokser i sin tid. Han gjorde seg også gjeldende som proff-bokser i USA. Det sies at bokselokalene hans i Majorstuhuset var topp moderne og velutstyrte, etter den tidens normer.

Hvor lenge bokseskolen besto, vites ikke, heller ikke om lokalene ble brukt under krigen, men i 1949 åpnet Borghild Sandvig sitt Danseinstitutt, som hun drev til 1956. Det er ikke mye å finne om hennes institutt, men det gikk i selskapsdans.

Ellen Charlotte Wilsgaard overtok lokalene i 1957. Hun drev danseskole til 1970, da hun solgte til Olav og Ragnhild Broen. Broen Danseskole eksisterte frem til 1987.

En annen viktig attraksjon i kjelleren må nevnes, nemlig Big Chief Jazzclub, som holdt hus der hver søndag i hele 12 år, fra 1953 til -65. Husbandet Big Chief Jazzband, startet av Gerhard Aspheim og Eivind Solberg, spilte tradjazz med stor vitalitet og spilleglede og samlet masse mennesker. På det meste hadde klubben 11 000 medlemmer!      

Etter Broen kom Bjørg Furre Elgurén med sin trening og bevegelse for kvinner. Bjørg var utdannet blant annet på Gymnastikkhøyskolen. Hun ble en pionér når det gjaldt trening for kvinner. Da hun startet opp for alvor i Majorstuhuset, hadde hun allerede holdt på i flere år andre steder i Oslo (i Vika og på KG) og i Asker. På 50-, 60- og 70-tallet var det ikke vanlig at norske kvinner gikk på gym. Stedene fantes ikke ennå. Men Bjørg forandret på dette. Hun drev godt og fikk stor oppslutning.

Bjørg formidlet kroppsbevissthet, «en forståelse av hva kropp og disponering av vilje, evner, glede og styrke har for personlighet og livskvalitet», for å bruke hennes egne ord. Hun hadde også en hang til dansen, og jazzen var med på å prege hennes treningsform.

Monica Smith, Cathrine Thommessen og Mette Sjøvall var hennes medinstruktører. De to første var utdannet på Ballettinstituttet hos Jorunn Kirkenær. Mette hadde gått i lære hos Bjørg fra hun var helt ung. 

Da Bjørg rykket inn i Majorstuhuset i 1988, satte hun i gang en større oppussing. Studiogulvet, speilene i salen, garderobene og dusjene, toalettene, ventilasjonsanlegget – alt ble renovert på beste vis. Lokalene hadde vært røft brukt, som godt besøkt danseskole i årevis og som jazzklubb – lokalet var grundig innrøkt, så klart! – Hun tegnet en ti års-kontrakt, og etter et par sesonger fikk hun bygget inngangspartiet i glass, takket være en god linje til gårdeier. Men akkurat dét skapte oppstyr blant de slitne og tørste på Majorstuen, som dermed mistet trappen de pleide å sove i, ifølge Bjørg …

Gårdeier den gang var forøvrig Per Johnsen, faren til Per W. Johnsen, som eier og driver Majorstuhuset i dag, og som vi har et hyggelig leieforhold til.

Det hører forresten med til historien at det var Pers farfar, murmester Karl W. Johnsen, som bygget Majorstuhuset i sin tid. Han var en av landets største entreprenører og sto for oppføring av en hel del gårder på Majorstuen og andre steder i Christiania/Oslo. Han var opptatt av boksesport, og sponset både Pete Sanstøl (se over) og olympiamester Otto von Porat.

Bjørg drev studio frem til 1999. Da overtok Monica og Cathrine, med Mette   som fast medinstruktør. Alle tre var de opplært av Bjørg, og de fortsatte i hennes ånd og med hennes metode og drev Spinta AS frem til 2012.

Da trakk Cathrine seg fra driften, men Mette og Monica fortsatte, sammen med Tone Westad. De etablerte partnerskap og Studio 64 ANS – Trening for kvinner.  I 2014 kom også Karin Wiik Westerby inn som partner.

Nå har Studio 64 eksistert i snart 11 år. Tradisjonen med fysisk utfoldelse i Majorstuhusets kjellerlokaler holdes altså liv i.

Utbygging av Majorstulokket vil komme, men ikke før ny T-banestasjon er bygget. Og disse planene ble faktisk lagt på is i 2022. Det er godt nytt for vårt kjære studio!

Vi mener vi har grunn til å se frem til fortsatt drift i mange år – og håper å få følge av flest mulig av dere som er medlemmer!

Hilsen oss i Studio 64